Cirkusové kousky: Španělský krok / hrabání

Ahoj všichni, vítám vás u nového článku, po dlouhé době je to článek o práci s koňmi. Tentokrát vám popíšu můj postupu, při nácviku španělského kroku nebo takzvaného hrabání. Předem chci upozornit, že toto je můj postup, který vyhovuje mě i Stylovi, proto se omlouvám, pokud to nebude úplně dobře, nám to takto funguje a měnit to nechci.

Španělský krok trénujte třeba v pauzách při lonžování nebo práci ze země, nebo jen tak ve výběhu, když se půjdete za koníkem pomazlit, je to v podstatě jedno, jen kvůli bezpečnosti nedoporučuji trénovat v boxe, nejlépe na volném prostranství, kde budete mít dost místa na případné uhnutí.

Vezměte si tušírku, mrkvovou hůlku nebo cokoliv, můžete použít i ruku záleží co vám vyhovuje nejvíce. Já osobně používám nejvíce mrkvovou hůlku nebo tušírku, postup budu vysvětlovat spolu s tušírkou, protože tu používá více lidí. Stoupněte z boku koně, nikdy ne před! Může se stát, že by vás koník mohl nechtěně hrábnout, proto prosím buďte opatrní.

Konec tušírky přiložíme k loktu koně a postupně zvyšujeme tlak, jakmile koník lehounce nohu uvolní nebo přizvedne, tušírku hned odděláme. Pokud nemáte koně zvyklého na “tlaky” můžete mu na loket ťukat s tím že budete zvyšovat sílu, ale opatrně, je to trochu “drastičtější” metoda a nemám ji moc ráda, hlavně ne každý koník si ji nechá líbit. Můžete si pomoct i řečí těla tím, že přizvednete i svou nohu a vlastně mu ukážete co má dělat. Můžete přidat i slovní povel např. krok, noha, hrabej, … A hlavně nezapomeňte koníka chválit a obněňovat za sebemenší pokrok ať už pamlskem, klikrem, pauzou, pohlazením, …

Koníka cvik neučte moc dlouho, aby jste mu ho neznechutili a také nezapomeňte střídat nohy. Postupně zjemňujte tlak a brzy vám bude koník reagovat “na myšlenku”.



POZOR!
Tento cvik neučte koně ani poníka, který sám od sebe hrabe po lidech, nebo má takové tendence.




Děkuji moc za přečtení a doufám, že “návod” vám bude užitečný. Mějte se hezky a uvidíme se u dalšího článku. 
Nikuž


Komentáře