Všímejme si "nebezpečných maličkostí"

Krásný večer všem, kdo si našel čas přečíst tento článek, který bych chtěla vézt opět trochu k zamyšlení. Vždy když mám hotovou práci co potřebuji, sednu si k telefonu a projíždím Instagram. Koukám na videa, fotky, ... Dnes jsem viděla hodně "špatných" věcí, které mi vrtají hlavou, jsou to vlastně jen takové drobnosti, které všichni děláme i nevědomky, ale vlastně jsou hodně nebezpečné, proto se dnes chci zaměřit právě na tohle.

Všichni milujeme koně nadevšechno na světě a udělali by jsme pro ně cokoliv, oni nás na oplátku nosí na svých zádech, skákají s námi přes překážky, nebo cválají při západu slunce. A co, že jim to vlastně děláme tak špatného? Čím hazardujeme s jejich zdravím nebo dokonce i psychikou? Jsou to drobnosti, které nám ani nemusí přijít nebezpečné. Jsou jimi například:

Špatně zavázaný uzel na úvazu:
Uzel by měl být uvázaný tak, aby se při případném leknutí a panice, lehce dal rozvázat, nebo povolil sám. Když nepovolí karabina, nebo nějaký řemínek na ohlávce, může se koník ošklivě zranit, či případně  vytrhnout věc, za kterou je uvázaný a někde ji za sebou vláčet (uvaziště, plot, dveře od boxu) a opět se ošklivě poranit.

"Nepořádek" v ohradě:
Věřím, že všichni, nebo alespoň většina mají v ohradě uklizeno. Každopádně, vždy je možné se o něco poranit, může to být třeba tyčka, kterou máte zapíchlou u stromku, nebo nějaký nepořádek v rohu ohrady, který se už týden snažíte odvést, nebezpečné jsou i větve, případně i plot, který máte místo ohradníku a sem tam z něj trčí nějaký drátek, případně malá dírka v přístřešku mezi prkny, by jste se divili, jak lehce se tam vleze koňské kopyto (vlastní zkušenost).

Nebezpečné skákání:
Ať skáčeme na jízdárně, nebo na louce, vždy si musíme dávat pozor, aby jsme neohrozili koně (výmoly, díry, rozbité překážky, ...), to je asi jasné, ale jednou z nebezpečných věcí jsou i takové háky na stojanech, kdy můžete stojan postavit špatně a koník nedejbože škobrtne a bouchne do břevna, které kvůli špatně postavenému stojanu nemůže vypadnou, může skončit mnohem hůře něž jen pádem. 

Tohle je jen pár případů, kdy můžeme svým parťákům nechtěně ublížit, ano jsou to jen drobnosti, ale když se nad tím zamyslíme, tak se kolikrát vážně může stát cokoliv, stačí mžik a kvůli naší nepozornosti, může být malér na světě. Prosím všechny, přemýšlejte nad tím co by se mohlo stát než něco uděláte, vždy to jde udělat jinak, líp, tak aby to bylo pro všechny bezpečné.

Děkuji všem za přečtení a budu ráda, když se mi vyjádříte do komentáře jak to máte vy, nebo můžete přidat i další příklady a zkušenosti.
Přeji hezký večer, Nikuž.

Komentáře